nieuws

Nieuws 


 

Beste bezoekers!


Afgelopen maand stond Toermalijn niet stil. Heel wat nieuws, heel wat moois! In deze nieuwsbrief lezen jullie wat er te beleven viel in februari en wat er in onze eerste lentemaand op de planning staat.


De Vlaamse week tegen pesten ging niet onopgemerkt voorbij! Onze leerlingen dansten de ‘move tegen pesten’ en deden mee aan de Stip-it-actie van Ketnet. Met elke stip die je zet, ga je akkoord met één van deze stellingen:

•Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen.

•Ik praat erover als pesten mij verdrietig of bang maakt.

•Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!

•Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.

   

We vinden verkeersveiligheid erg belangrijk en zetten daar op vele vlakken sterk op in. We zijn dan ook blij dat jullie er mee voor zorgen dat onze schoolomgeving veilig is voor iedereen. Dank je wel aan al de fietsers die elke dag opnieuw afstappen bij Christel aan de overzetplaats en zo te voet verder wandelen tot aan onze schoolpoort met hun fiets in de hand. Zo is het ook voor onze (kleinste) voetgangers veilig stappen tot aan onze schoolpoort.


Deze maand gingen onze leerlingen op bibbezoek. In de BIB ontdekken onze kinderen de fantastische wereld van boeken. Ze kiezen er een leuk boek en kunnen erin bladeren in knusse leeshoekjes. Van stripboeken en weetboeken tot magazines en spannende fantasieverhalen… Zin in meer leesplezier samen met je zoon of dochter? Ga er dan zeker eens een kijkje nemen!


Beste ouders, welke school kan zeggen dat ze jaarlijks hun sanitair vernieuwen? We hadden het wel liever anders gezien: onze gloednieuwe jongenstoiletten zijn helaas opnieuw een bouwzone: alles is uitgebroken. Wegens onnauwkeurige aansluitingen onder de vloer werd besloten de vloeren en meubelen weg te halen om dan binnenkort alles weer volledig op te bouwen. Uiteraard op kosten van de aannemer en verzekering … Tegen het einde van dit schooljaar zullen deze werken achter de rug zijn en hebben we “vernieuwde nieuwe toiletten”. Gelukkig zijn onze jongens tot dan welkom in onze meisjestoiletten.


Onze talentenpiraten stranden volgende maand op ‘denkeiland’. Ze komen terecht in een boeiende denkwereld en worden bestookt met puzzels, vraagstukken en breinbrekers. We willen onze kinderen laten ontdekken wat het is om logisch na te denken. Tangram, sudoku’s, origami, logisch redeneren, smartgames, puzzelraadsels, reken- en denkspelletje, 3D-puzzels… zijn maar enkele voorbeelden van activiteiten die onze kinderen aanzetten tot denken.


Stilstaan is achteruit gaan … daarom is ook het nieuwe renovatieproject van onze stookruimtes de afgelopen weken opgestart. De leerlingen van het eerste, tweede, derde en vijfde leerjaar moesten uitwijken naar andere lokalen. Gelukkig zijn de leerkrachten van het ToermalijnTeam zeer flexibel en kunnen zij zelfs ‘pop-up-klasjes’ inrichten. De leerlingen vonden het alvast fijn om op een andere plaats les te krijgen.


Samen spelen en samen zorgen voor elkaar is erg belangrijk. Op onze school hebben wij een peter-meter-project waarbij onze zesdeklassers op regelmatige basis activiteiten doen met hun pete- of metekind uit het eerste leerjaar. Spijtig genoeg merkten we op dat ze tijdens speeltijden nooit samen konden spelen. Daarom creëerden we onze gloednieuwe ‘samenspeelplaats’, herkenbaar aan mooigekleurde sterren, waar onze kleuters en lagere schoolkinderen samen kunnen spelen.

Onze speelplaats was al prachtig, toch hebben we ze uitgebreid met nog een extra troef! Vanaf nu hebben we een echte ‘buitenklas én buitenrefter’ met gloednieuwe tafels. Heerlijk toch om in het zonnetje les te krijgen of te knutselen? Dankzij het prachtige weer maakten al veel klasgroepen hier de afgelopen weken gebruik van.

Vanaf de krokusvakantie hebben onze leerlingen de keuze om ‘s middags niet meer binnen te eten: ze mogen zelf op onze speelplaats een gezellig plaatsje kiezen waar ze rustig hun boterhammen kunnen opsmullen. De nieuwe banken zullen dus goed van pas komen!


 

Onze afspraak van de maand is deze keer: al ben je kwaad en heb je veel verdriet, waar het ook om gaat, ruzie maken helpt je niet.


Kiko en Flo helpen ons een eindje op weg met deze afspraak, ze staan zoals altijd weer paraat om onze kinderen wat bij te brengen rond sociale vaardigheden. Dit keer is het thema: elkaar helpen. We leren dat we elkaar nodig hebben, dat we samen wel kunnen wat ons alleen niet lukt. We proberen er voor elkaar te zijn en mekaar te helpen waar we kunnen.


Tenslotte willen we jullie laten weten dat wij in al onze klasjes nog steeds inzetten op ‘leren leren’. In onze kleuterschool werken onze kinderen verder aan ‘Ik kan, ik wil, ik plan en ik doe’. We leren onze kleinsten om keuzes te maken, om gemotiveerd aan een uitdaging te willen beginnen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om een project of opdracht tot een goed einde te brengen. Dit vergt doorzettingsvermogen. ‘Doorzetten’ is daarom het focuspunt in onze lagere school.

•Ik ga uitdagingen niet uit de weg, maar blijf proberen tot het me lukt.

•Als ik me onrustig voel, kan ik toch alles onder controle houden.

•Wanneer ik aan een taak begin, werk ik deze ook steeds af.

Want…wie blijft doorzetten en niet opgeeft, bereikt uiteindelijk zijn doel!


 

Het ToermalijnTeam